Direct bestellen

Bomen en bos

FORGrill houtskool is duurzame houtskool, welke op ecologische wijze geproduceerd wordt in Portugal. Ons houtskool wordt gemaakt in de regio Alentejo en is voor 95% gemaakt van de kurkeik. Naast de kurkeik wordt er hout van de eucalyptus en van de hulst gebruikt.

Het hout dat gebruikt wordt voor de productie van FORGrill houtskool komt enerzijds uit dode bomen en anderzijds uit bomen welke in samenspraak met het regionale bosbeheer worden gesnoeid. De kurkeik is een beschermde boom, welke alleen gesnoeid wordt met als doel verder te groeien. Er worden voor de productie dus géén levende bomen gekapt.

De kurkeik is een kenmerkende boom voor Portugal en met name voor de Alentejo regio. Portugal is de grootste kurkexporteur van de wereld, waarmee de kurkeik een belangrijke plek in het leven van de Portugezen inneemt. Naast de bekende kurk voor in een wijnfles wordt het kurk ook gebruikt voor onder andere schoenen, tassen en dus ook voor de FORGrill houtskool.

Productieproces

FORGrill houtskool wordt op een duurzame en ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd zonder dat hierbij vervuilende gassen bij vrijkomen. Het gesnoeide hout wordt op een efficiënte wijze in speciaal ontworpen metalen cilinders geplaatst. Deze cilinders worden op een ‘open haard’ geplaatst. In de ‘open haard’ zit een afzuiging, welke de stoffen die ontstaan tijdens het verbrandingsproces naar een speciaal ontworpen verbrandingsoven zuigen. Deze verbrandingsoven elimineert de stoffen en geuren, waardoor een schoon en milieuvriendelijk productieproces ontstaat.

Als het verbrandingsproces voltooid is, wordt de volledige cilinder verplaatst naar de koelzone. De cilinders worden hier op een zandbed geplaatst, waarbij alle luchtinlaten worden afgesloten. Het houtskool wordt zo op een natuurlijke wijze gekoeld.

Kwaliteitscontrole / verpakking

Als de houtskool volledig is afgekoeld volgt een handmatige kwaliteitscontrole. Stof en as wordt gezeefd en gefilterd. Alle stukken niet verkoold hout worden gescheiden van de verkoolde houtstukken. Deze stukken worden hergebruikt om uiteindelijk alsnog te veranderen in houtskool: er wordt geen hout weggegooid.

Hierna volgt een selectie op formaat en worden de FORGrill zakken gevuld. De gebruikte papieren verpakking is bovendien 100% ecologisch.

Resultaat & werking

Het resultaat zijn de kenmerkende stukken FORGrill houtskool met een constant formaat. Ruim 90% van de stukken houtskool zijn groter dan 75 mm. De donkere, glanzende houtskool heeft een hoge dichtheid en is niet broos. Hierdoor zorgt de houtskool voor een gelijkmatige en constante warmtespreiding. De houtskool is bovendien gemakkelijk aan te steken en snel op temperatuur.

Deze kenmerken zorgen voor een lange brandduur van minimaal 5 uur en geven de FORGrill houtskool de restaurantkwaliteit waar wij zo trots op zijn. Bovendien zorgt de toevoeging van eucalyptus voor een heerlijke geur.

Nog niet overtuigd? Lees hier de ervaringen van onze gebruikers!